Moderne mannelijkheid: sexy of niet?

De man uit de jaren ’60, verschilt aanzienlijk van de man die in 2020 in de bloei van zijn leven is. Onze cultuur blijft zich op vele vlakken ontwikkelen en verschuiven en de mannelijkheid doet daar evengoed aan mee! In deze blog probeer ik een beeld te schetsen. Let wel: ik doe dit met een beeld van de gemiddelde man.

Millennials is momenteel een veelgebruikt begrip. Het is de groep van pak-‘m-beet 21 tot 36 jarigen; zij die de bloei van hun leven voornamelijk in het begin van de 21e eeuw ervaren. Opgegroeid zijn met high tech, met een enorme tolerantie op verschillende gebieden en een gelijkheid tussen mannen en vrouwen als nooit tevoren. Vergelijk deze groep met de zogenoemde ‘stille’ groep (personen van boven de 70 jaar oud) en je ziet een verschil, dat nergens in de geschiedenis zo significant is bij twee doelgroepen zo dicht bij elkaar.

De metroseksueel

Een groter deel van de millennial-vrouwen heeft ten opzichte van de mannelijke tegenhanger een bachelordiploma – wat vijf decennia geleden zeker niet het geval was. Logisch gevolg is dat ook meer vrouwen werken dan voorheen. Tegenwoordig is 71% van de jonge millennial-vrouwen werkzaam, terwijl ongeveer een kwart niet werkt. Vergelijk dit met 1965, waar minder dan de helft van de vrouwen werkzaam was en de overgrote meerderheid thuisbleef.

En de man dan? Ook hij is veranderd ten opzichte van 1965. Je kent ongetwijfeld de term ‘metroseksueel’. Wie weet identificeer je jezelf zo of ben je er met eentje aan het daten of zelfs getrouwd! Voor wie onbekend is met de term: een metroseksueel wordt gedefinieerd als ‘een heteroseksuele, gevoelige (vaak goed opgeleide) man, die in contact staat met zijn vrouwelijke kant’. De opkomst van de term betekent dat de rigide naleving van de stereotype mannelijkheid wordt afgezwakt. Mooi!

 

Mannen, gefeliciteerd! Echt, het is fantastisch nieuws voor de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van mannen over de hele wereld. Het (extreme) feminisme zorgt ervoor dat we ons focussen op hoe vervelend het is voor vrouwen dat mannen overheersend zijn in onze maatschappij, maar dat heeft ook gevolgen voor mannen zelf! De gemiddelde westerse man groeit op met idealen over hoe een echte man te zijn: ‘hoe meer bad boy, hoe beter’ en ‘jongens huilen niet’. Consistente ontmoediging om kwetsbare emoties te tonen, kan zijn tol eisen voor iemands geestelijke gezondheid.

Grote bedrijven hebben het allang door en vieren succes door hun producten en inhoud aan te passen aan de moderne man, die proactief is in het onderhouden van zijn gezondheid, welzijn en uiterlijk. Onderwerpen die vaak als “vrouwelijk” worden bestempeld. De stoere mannengevel neemt af. Dat wil niet zeggen dat mannen minder zelfvertrouwen krijgen, het is juist andersom! Met de brede acceptatie van mannen die alle aspecten van zichzelf kunnen omarmen, ontmoeten we steeds vaker mannen die spontaan zijn, vrolijk, makkelijk in de omgang en vooral ook: eerlijk.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar voor mij klinkt dat als de perfecte, sexy man.

Liefs,
Kirsten

Dit is een blog van KHLOÉ Consultancy.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top